"Sıfır Atık" Projesi kapsamında Sıfır Atıktan Çanta Tasarımları

"Sıfır Atık" Projesi kapsamında öğrencilerimiz kullanmadıkları elbiselerden çantaları yaptılar

18-01-202418-01-202418-01-202418-01-202418-01-2024

"Sıfır Atık" Projesi çalışmaları okulumuzda devam ediyor.Bu kapsamda öğrencilerimiz öğretmenleri ve velileri rehberliğinde kullanmadıkları kumaşlardan ve elbiselerden çanta yaparak okulda sergilediler.

DERELİ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ŞEHİT SALİH DİNÇ ANAOKULU

SIFIR ATIK PROJESİ

“SIFIR ATIK ÇANTA” TASARIMI

PROJE GENEL AMACI

“Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertaraf edilmesi hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Son yıllarda tüm dünyada bireysel, kurumsal ya da belediye genelinde sıfır atık uygulama çalışmaları yaygınlaşmaktadır. Doğal kaynaklar, küresel ekonominin işleyişini ve yaşam kalitesini desteklemektedir. Bu kaynaklar yakıtlar, mineraller ve metaller gibi ham maddeler ile birlikte gıda, toprak, su, hava, biokütle ve ekosistemleri de içermektedir. İyi işleyen bir ekonomi, doğal kaynakların ve ham maddelerin kesintisiz akışına bağlıdır. Kaynakların sürdürülebilir ve verimli bir şekilde yönetimi, günümüzde kaçınılmaz bir gereklilik durumundadır.

PROJE ÖZEL HEDEFLERİ

Temiz ortam kaynaklı olarak performansın ve verimliliğin arttırılması

İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması

Tasarruf ve ekonomik kazanç sağlanması

“Duyarlı tüketici” duygusuna sahip olunmasının sağlanması

Çevresel risklerin azaltılmasının sağlanması

2 Geri dönüşüm farkındalık konulu anket düzenlenmesi

3 Okul panosu oluşturulması

4 Kulüp kurulması

5 Kurum personeli, veli, öğretmen ve öğrencilere yönelik Sıfır Atık Projesi bilgilendirme çalışması (toplantı-seminer)

6 Sıfır Atık temalı yarışmalar düzenlenmesi (resim, … vb.)

7 Sıfır Atık Projesine dâhil edilen okullara ziyaretler

8 Okullarda sınıflarda bulunan / kurumlarda odalarda bulunan çöp kovalarının kaldırılarak ortak noktalara konuşlandırılacak Sıfır Atık setlerinin kullanımının teşvik edilmesi

9 Mümkün koşullarda kurum binasının her katında Sıfır Atık setlerinin oluşturulması

10 Çevre ve Şehircilik İl / İlçe Müdürlüklerine ziyaretler

11 Kurum web sayfasında proje faaliyetlerinin duyurulması

12 Toplumda farkındalık oluşturulması adına İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri koordinesinde Sıfır Atık Farkındalık yürüyüşü tertip edilmesi

AYLIK FAALİYET RAPOR

OKUL ADI

RAPOR AYI VE YILI

FAALİYET TARİHİ

FAALİYET İÇERİĞİ

FAALİYETİN UYGULANDIĞI HEDEF KİTLE

FAALİYETE KATILAN KİŞİ SAYISI

FAALİYET GÖRSELLERİ

PROJEDEN SAĞLANAN FAYDALAR

İsrafın önlenmesi, doğal kaynaklarımızın daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrılarak geri dönüşüme kazandırılması noktasında mevcut sisteme daha düzenli, sistemli ve uygulanabilir bir temele oturtmak amacıyla Sıfır Atık prensibi ile gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Sıfır Atık Projesi başlatılmıştır. Sıfır Atık Projesi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin takdirleri ve himayelerinde başlatılmış olup, Sıfır Atık Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde de uygulamaya geçirilmiştir. 26.09.2017 tarihinde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesi Tanıtım Toplantısı ile tüm ülke genelinde uygulanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.Okulumuzda da bu amaçla öğrencilerimiz velileri ve sınıf rehber öğretmenleri eşliğinde evlerinde kullanmadıkları elbiselerden ve kumaşlardan çanta yaparak “Sıfır Atık” bilincine kavuşmaları amaçlanmıştır.